PERİODONTOLOJİ

SAĞLIKLI DİŞETİ GÖRÜNTÜSÜ NASILDIR?

Sağlıklı dişeti, genellikle açık pembe renkli, mat, yüzeyi portakal kabuğu görünümünde, sert kıvamlı (kanaması olmayan) ve diş yüzeyinde kalınlaşmadan bıçak sırtı gibi sonlanan özelliklere sahiptir. Fırçalarken veya yemek yerken kanamaz.

Sağlıklı dişeti dişin boyun bölgesinde dişi çevreleyen bir oluk meydana getirir. “Dişeti oluğu” denilen bu yapı, hastalanan dokuda derinleşir dişeti cebi adını alır. Cep oluşumu diş hekiminin hastalığı teşhis etmesinde belirleyici rol oynar.

NEDEN DİŞETLERİ HASTALANIR?

Sigara, stres, diş sıkma, dengesiz beslenme, genetik, bazı ilaçlar, hamilelik ve diyabet gibi sebeplerden dolayı dişetlerinde hastalık oluşur.

Dişeti hastalıkları enfeksiyon hastalıklarıdır. Dişeti hastalıklarının tek bir esas etkeni vardır. 24 saat içerisinde en az iki kez ağız dışına uzaklaştırlmayan bakteri plağı dişeti hastalığını başlatır. Plağın dişlerin üzerini kaplaması fizyolojik bir süreç olup, önüne geçilmesi mümkün değildir.

Periodontal hastalıkların çoğunluğu kronik iltihabı hastalıklardır. Akut bir abse formasyonu mevcut değilse ağrı gibi fark edilebilir belirtiler vermezler. Periodontal hastalıklar, çok uzun yıllar boyunca ağızda mevcut olup kayda değer bir belirti vermeksizin ilerleyebilirler ve diş kaybına neden olurlar. Tek belirtisi fırçalarken veya kendiliğinde oluşan dişeti kanamasıdır.

DİŞETİ HASTALIKLARI NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Bu hastalıklar genellikle kronik seyreden hastalıklardır. Hastalık var olmasına rağmen bir süre hiç farkedilmeyeblir. Dişetleri kanıyorsa ve büyümüşse, diş taşları varsa, kimi zaman dişetleri çekilmiş ve dişler uzamışsa, bazı dişler yer değiştirmiş ve araları açılmışsa, dişler sallanıyorsa, ağızda kötü bir tad ve kötü bir koku varsa mutlaka bir dişeti uzmanına gözükmelisiniz.

DİŞETİ HASTALIKLARI İLE SİSTEMİK HASTALIKLAR ARASINDA İLİŞKİ VAR MIDIR?

Kalp hastalıkları ve periodontal hastalıkların gelişim mekanizmaları benzer olup her iki hastalık da ileri yaşlarda, erkeklerde, sosyokültürel düzeyi düşük, sigara içen, yüksek tansyonu olan, stresli bireylerde daha sık ortaya çıkmaktadır. Yapılan çalışmalarda oral enfeksiyona sahip kişilerde, enfeksiyonun görülmediği bireylere kıyasla %30 daha fazla kalp krizine rastlandığı belirtilmiştir. Periodontal hastalığa neden olan mikroorganizmalar ve salgıladıkları zararlı maddeler diabette önemli rol oynarlar.

DİŞETİ ÇEKİLMESİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

-Diş Taşlarınızın Olması,

-Kötü Ağız Hijyeni,

-Taşkın Dolgular,

-Uyumsuz Kron Köprüler,

-Bruksizim,

-Hatalı Diş Fırçalamak,

-Genetik,

-Periodontal Hastalıklar.

DİŞ TAŞI NEDİR?

Diş taşı ( tartar, calculus ) bakteri plağı adını verdiğimiz birikintilerin diş yüzeylerinde uzun süre kalması sonucu oluşan sert yapılardır. Diş taşı temizliğinin diş ve dişetlerine her hangi bir zararı yoktur. Diş taşı temizliği sonrasında; Bir gün boyunca dişetlerinde sızıntı şeklinde kanama ve birkaç gün süren sıcak-soğuk hassasiyeti görülebilir, normaldir.

DİŞ TAŞI OLUŞUMUNUN ENGELLENMESİ;

Diş taşı oluşumunun engellenmesi veya en azından minimalize edilebilmesi için; dişlerin diş fırçası floridli diş macunu ve diş ipi ile düzenli bakımı şarttır.

DİŞETİ HASTALIKLARININ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Tedavinin ilk aşaması hastalığın esas etkeni olan dental plağın hasta tarafından fırça, diş ipi, arayüz fırçası kullanılarak temizlenmesi ve diş üzerinde ki birikintilerin diş hekimi tarafından özel aletlerle uzaklaştırılmasıdır. Başlangıç tedavisi olarak isimlendirilen bu aşama periodontal işlemlerin temelidir.

DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ NEDİR?

Diş eti sınırının mine seviyesinin altına düşmesi ve kök yüzeyinin gözükmesidir.

DİŞ DOKUSU ÜZERİNDE MEYDANA GELEN HASAR NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Sıkıntılı bölgeye dolgu uygulanması veya dişin tamamiyle kaplanması ile tedavi edilir. Bu şekilde hassasiyet sorunu da ortadan kalkar.